Alle berichten van admin

Quiche

Gisteren heb ik een quiche gemaakt met alleen eieren. Door deze in 4 te delen heb ik een makkelijk ontbijt, lunch of after workout snack de komende dagen want de quiche kan in de koelkast bewaard en koud gegeten worden.

Nodig:
– 6 eieren;
– 10 cherry tomaatjes;
– halve courgette;
– 1 puntpaprika;
– handvol wortel julienne;
– 1el maizena;
– 1el peterselie;
– 1 el olijfolie;
– 2 el water (of plantaardige melk);
– zout & peper.

Topping: serenoham

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Breek 6 eieren in een kom en klop deze met het water, olijfolie en maizena op.
Snijd de groenten fijn en meng ze, samen met de peterselie, zout & peper in de kom met de eieren.

Giet het mensel in een taart/quichevorm (ingevet of met bakpapier) en kies eventueel een topping. Ik heb er een aantal plakjes serenoham opgelegd.

Zet de quiche 30 minuten in de oven en laat daarna afkoelen. Eet smakelijk.

Please follow and like us:

Gevulde paprika met tonijn

Simpel en smakelijk zijn deze gevulde paprika’s. Het recept is gebaseerd op 1 gevulde paprika’s (1 persoon).

  • 1 rode paprika;
  • 1 blik tonijn op olie (145 gram);
  • 1 el tomatenpuree;
  • 100 gram geraspte oude kaas;
  • 2 handenvol spinazie;
  • 50 gram groene olijven;
  • 1 el peterselie;
  • Zout en peper;
  • Olijfolie.

Warm de oven voor 200 graden.

Laat in een koekenpan met olijfolie de spinazie slinken.

Ondertussen de tonijn laten uitlekken en doe de tonijn in een schaal. Voeg hierbij alles behalve paprika en roer met een vork door elkaar.

Gebruik ook wat olijfolie om een ovenschaal in te vetten.

Halveer de paprika en hol deze uit. Leg de helften in de ovenschaal en vul ze met het tonijnmengsel.

Doe de gevulde paprika’s 15 minuten in de oven en klaar!

Eet smakelijk!

Please follow and like us:

Maaltijdsalade met andijvie en gerookte zalm

Een maaltijdsalade is makkelijk te maken en is snelle manier om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Deze salade is met andijvie en gerookte zalm en voor 4 personen.

  • 200 gram (voorgesneden) andijvie;
  • 200 gram (voorgesneden) ijsbergsla:
  • 600 gram mini aardappelkrieltjes;
  • 4 hard gekookte eieren;
  • 4 trostomaten;
  • 200 gram gerookte zalm;
  • Handvol pijnboompitten;
  • Olijfolie om in te bakken;
  • Zout.

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelkrieltjes, met een beetje zout, volgens de aanwijzing op de verpakking, op middelhoog vuur in 10 minuten goudgeel.

Rooster ondertussen in een kleine droge koekenpan de pijnboompitten op een laag vuur.

Voeg in een grote saladekom de andijvie en ijsbergsla samen.

Was de tomaten en snijd ze in parten. Snij de komkommer in plakjes en halveer deze.

Pel de eieren en snijd ook deze in parten.

Scheur de zalm in reepjes en voeg samen met de tomaten, komkommer, eieren en de pijnboompitten toe in de salade.

Hussel de aardappeltjes er ook door wanneer deze klaar zijn.

Als bijgerecht heb ik er geroosterde ciabatta met wat olijfolie, peper, zout en kaas bij gedaan.

Eet smakelijk!

Please follow and like us:

enchiladas met kip

Dit recept is voor 4 personen en heeft een zoete, pittige smaak.

Nodig:

  • 8 (mais) wraps;
  • 500 gram kipfilet in blokjes;
  • 100 gram geraspte kaas;
  • 1 blik tomatenblokjes;
  • 1 rode paprika;
  • 1 klein blikje mais;
  • groene gedeelte bosui;
  • 1 tl gerookte paprikapoeder;
  • 1 tl paprikapoeder;
  • 1 tl kerrie;
  • 1/2 tl kurkuma;
  • 1/2 tl chilipoeder;
  • Peper;
  • Zout;
  • 1 el Olijfolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kruid de kipfilet met alle kruiden en peper en zout naar smaak.

Snijd het groene gedeelte van de bosui in kleine stukjes.

Doe de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de bosui. Voeg de kipfilet toe en bak dit rondom bruin.

Snijd de rode paprika in kleine blokjes en bak deze mee.

Laat de mais uitlekken en voeg de mais en de tomatenblokjes toe.

Roer alles door elkaar en laat het geheel samen 5 minuten pruttelen.

Verdeel over een wrap het kipmengsel en een beetje geraspte kaas, rol de wrap op en leg in een grote ovenschaal. Herhaal dit tot alle 8 de wraps naast elkaar in de ovenschaal liggen.

Schenk over het midden nog wat saus en verdeel hierover de rest van de geraspte kaas.

Zet het geheel 15 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Ps. Om het recept fodmapproof te maken gebruik dan mais wraps

Please follow and like us:

Kipkerrie soep

Deze kipkerrie soep is gebaseerd op een recept voor kerriesoep van de Jumbo maar ik heb er een eigen fodmapproof twist aan gegeven.

Nodig voor 4 personen:

  • 2 kippenbouten;
  • 600 gram uitgelekte mais;
  • 1,5 liter kippenbouillon;
  • 1 el kerriepoeder
  • Groene gedeelte bosui;
  • 1 el olijfolie;
  • Staafmixer of blender.

Doe de olijfolie in de soeppan.

Snij het groene gedeelte van de bosui in stukjes en fruit de ui ongeveer 3 minuten in de olijfolie. Laat de mais uitlekken en voeg deze toe.

Breng 1,5 liter water aan de kook (zelf gebruik ik daar de waterkoker voor).

Voeg 1,5 liter water met de kippenbouillonblokjes toe en doe de kippenbouten in de pan en breng aan de kook.

Laat het geheel daarna 30 minuten op zacht vuur door koken.

Haal de kippenbouten met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord.

Pureer met de staafmixer of in de blender de rest van de soep tot een glad geheel.

Haal het vel van de kippenbouten en pluk daarna met twee vorken het kippenvlees van het bot en “pull” het uit elkaar.

Voeg daarna de kip weer toe in de soep.

Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.

Wil je deze soep iets pittiger, voeg dan een mespuntje chilipoeder toe.

Eet smakelijk!

Please follow and like us:

Eiermuffins met pompoen en courgette

Deze eiermuffins kunnen als ontbijt, lunch of tussendoortje. Ze zijn fodmapproof en makkelijk te maken.

Nodig voor 12 muffins:

  • 400 gram pompoenblokjes;
  • 1 courgette;
  • 50 gram zelfgeraspte oude kaas;
  • 2 el maizena;
  • 4 eieren;
  • 50 ml havermelk;
  • 1 el olijfolie;
  • 1 el tijm;
  • Peper en zout.

Rooster de pompoen in een schaal met de olijfolie, tijm, peper en zout in de oven op 180 graden ongeveer 35 minuten.

Zet daarna de oven op 200 graden.

Rasp de courgette en de kaas.

Doe deze in een grote kom en voeg hier de pompoen toe. Breek de eieren boven de kom en voeg ook de havermelk en maizena toe. Klop alle ingrediënten met een vork door elkaar.

Vul de muffinvormpjes met het mengsel en bak de muffins in 40 minuten in de oven gaar*.😋

*prik met een satéprikker in de muffin, komt deze er schoon uit dan is de muffin gaar😊

Please follow and like us:

Fodmap

Wat is dat toch “fodmap”, “fodmapproof”, “fodmap dieet” en dat soort kreten?

Het fodmap dieet is een dieet dat kan worden ingezet bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Door fodmaps te vermijden kunnen de klachten bij PDS afnemen. Na een eliminatiefase waarin alle fodmaps vermeden worden, worden voedingsmiddelen geherintroduceerd zodat duidelijk wordt welke fodmaps de klachten veroorzaken.

Het beste is om dit te doen onder begeleiding van een diëtist.

Fodmaps

FODMAP staat voor:
F Fermenteerbare
O Oligosachariden
D Disachariden (lactose)
M Monosachariden (fructose)
A And
P Polyolen (suikeralcoholen)

Dit zijn koolhydraten die mogelijk niet goed verteerd worden in de dunne darm en daarom in de dikke darm fermenteren waarbij gas vrij kan komen dat een opgeblazen buik en winderigheid kan veroorzaken. Ook klachten als diarree en verstoorde stoelgang kunnen veroorzaakt worden door fodmaps.

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die o.a. Fodmaps bevatten zijn knoflook, ui, koolsoorten, bonen, gluten (brood, pasta etc.), lactose (melkproducten).

Vaak komen deze voedingsmiddelen in allerlei (kant,-en klaar)producten en recepten voor.

Om foodmapproof te kunnen eten is de Monash-app te downloaden (zitten kosten aan). Ook zijn er op internet lijsten beschikbaar.

En er zijn diverse kookboeken te krijgen met fodmapvrije recepten.

Zelf experimenteren, door in recepten fodmaps te vervangen voor wel toegstane ingrediënten, en dan wat lekkers op tafel te zetten is ook een optie.

Dat laatste doe ik graag😉

Please follow and like us:

Courgette-kaasburgers

Hmm ik denk dat ik het al eerder geschreven heb maar ik ben echt dol op burgers. In alle soorten en maten.

Deze vegetarische courgette-kaasburgers zijn zo gemaakt en prima geschikt als vleesvervanger en ook nog eens fodmapproof.

Nodig voor 2 burgers:

  • Een halve courgette;
  • 100 gram belegen of oude kaas;
  • 1 eidooier;
  • 2 el maizena;
  • Peper en zout.

Rasp met een grove rasp de courgette en de kaas. Doe dit samen met de rest van de ingrediënten in een kom en prak met een vork door elkaar.

Laat in een koekenpan olijfolie warm worden.

Pak de helft van het mengsel en maak er een burger van. Herhaal dit met de andere helft. Leg de burgers in de hete olie en laat eerst goed aan één kant goudgeel bakken. Draai maar 1 keer om en bak de andere kant.

Eet smakelijk!

Please follow and like us:

Pasta met paprika-tomatensaus

Dit is een variant van de gehaktballetjes in tomatensaus. Eigenlijk is zelf pastasaus maken heel makkelijk en veel smakelijker dan de varianten uit een pakje. En het staat in 15 minuten op tafel!

Nodig voor de balletjes gehakt:

  • 500 gram rundergehakt;
  • 1 eierdooier;
  • 1 el gedroogde italiaanse kruiden;
  • 2 tl paprikapoeder;
  • 1/5 tl chilipoeder;
  • Peper en zout;

Voor de saus:

  • 1 rode paprika;
  • 1 gele paprika;
  • 1 blik tomatenblokjes;
  • 200 gram passata;
  • 3 el pijnboompitten;
  • 100 gram spinazie;
  • Peper en zout;

Kies een volkorenpasta die je lekker vindt en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking.

Rooster zachtjes in een droge pan de pijnboompitjes.

Doe in een hapjespan een scheut olijfolie en zet zachtjes op het vuur.

Kneedt de kruiden en eidooier door de gehakt en rol er kleine balletjes van en bak ze in de hapjespan.

Snijd de paprika’s in kleine stukjes en bak met de balletjes mee.

Voeg de pijnboompitjes, tomatenblokjes en de passata toe.

Roer door en breng de saus aan de kook. Laat de saus 5 minuten koken.

Voeg de spinazie toe, roer door de saus tot de spinazie geslonken is.

Serveer met de pasta. Eet smakelijk.

Please follow and like us:

Franse mosterdsoep

Soms is het gewoon lekker om te lunchen met soep. Zeker in het weekend, lekker met een tosti erbij.

Voor 2 personen:

  • 100 gram kruimige aardappel;
  • Groene deel bosui;
  • el olijfolie;
  • 1,5 el franse mosterd;
  • 0,5 liter groentebouillion.

Optioneel: gebakken spekreepjes

Doe de olijfolie in de pan en voeg hier in het stukken gesneden groene deel van de bosui aan toe. Bak even in de olie. Voeg dan de groentebouillion en de aardappels toe en breng aan de kook. Dan de mosterd erin en het geheel ongeveer 15 minuten laten koken.

Blender de soep tot een glad geheel. Eet smakelijk!

Tip. Zet water op in de waterkoker om deze sneller aan de kook te krijgen. Voeg de bouillion toe in de pan. Zo kookt de groentebouillion nog sneller en staat de soep snel op tafel.

Please follow and like us: