Koolhydraten

Koolhydraten zijn onze grootste energieleverancier maar met een hele grote MAAR…….het kan ook averechts werken.
Hoe werkt dat? Wat doen koolhydraten? En waarom zijn er zoveel koolhydraatarme diëten die veel succes lijken te hebben?

Laat ik eerst eens uitleggen hoe koolhydraten verwerkt worden in ons lichaam. Dat verklaart namelijk een hele hoop!

Verwerking van koolhydraten

Koolhydraten worden opgesplitst in steeds kleinere deeltjes tijdens de spijsvertering zodat het als glucose (enkelvoudige suiker) kan worden opgenomen in het bloed. Bloed vervoert de glucose naar de cellen. In de cel wordt glucose omgezet van voedingsenergie naar bio-energie. Dit levert ons energie op!
In de lever en spieren wordt overtollige glucose omgezet naar glycogeen en bewaard als onze energievoorraad.
Glucose dat ons lichaam teveel aangevoerd krijgt en niet kan gebruiken of kan opslaan, wordt opgeslagen als vet.

Bloedglucosespiegel

De bloedglucosespiegel (suikerspiegel) zegt wat over de hoeveelheid glucose dat opgelost is in het bloed en onderweg is naar de cel om daar te worden omgezet in energie.
Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen in de cel en zorgt ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet naar glycogeen.

Dit is een nauwkeurig proces waarbij het lichaam streeft naar zo weinig mogelijk bloedsuikerschommelingen.

Tijdens de spijsvertering worden koolhydraten ontleed tot hun meest eenvoudige vorm. Dat is een proces waarbij het lichaam bij goede koolhydraten de tijd nodig heeft. En doordat het ontleden tijd kost, kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Door de langzame afgifte wordt de glucose beter verwerkt en blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor heb je minder snel weer trek!

Als een voedingsmiddel eenvoudige koolhydraten bevat, wordt de glucose heel snel in het bloed opgenomen en verwerkt. Hierdoor ontstaat een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel maar ook weer een snelle daling (dipje?), waardoor het lichaam een seintje krijgt dat er meer eten bij moet om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. De kans is dan zeer groot dat jij (weer) naar een ongezonde hap grijpt om een snelle energieboost te hebben…..

Goede en slechte koolhydraten

Maar ja, wat zijn dan goede en wat zijn slechte koolhydraten?

Goede koolhydraten zijn complexe koolhydraten. Aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, fruit, groenten en volle granen bevatten complexe koolhydraten. Ook bevatten deze voedingsmiddelen voedingsvezels, die erg belangrijk zijn voor de werking van onze darmen.

Slechte koolhydraten zijn enkelvoudige of lege (geraffineerde) koolhydraten. Denk hierbij aan producten als: Snoep, koek, chips maar ook witmeelproducten als witbrood, witte rijst en alle andere bewerkte voedingsmiddelen.

Glykemische index (GI)

De glykemische index zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Dit kan helpen bij het kiezen van de juiste koolhydraten. Zie voor een overzicht: Glykemische index

Koolhydraatvrij dieet gevaarlijk

Een koolhydraatvrij dieet heeft een snel resultaat omdat het lichaam zijn energie uit de “voorraad” gaat halen. Op termijn zal zo’n dieet een averechts effect hebben omdat koolhydraten in een gezonde spijsvertering nodig zijn. Door koolhydraten te vermijden, kom je uiteindelijk belangrijke voedingstoffen tekort. En krijg je minder energie.

Tot slot

Beter is om te kiezen voor goede koolhydraten. Begin met alle pasta, rijst en brood te vervangen voor de volkoren variant. Neem fruit en groente mee als tussendoortje. Je doet je lichaam er een groot plezier mee en je zal zien dat je energielevel stijgt.

Op lange termijn kan het eten van teveel slechte of geraffineerde koolhydraten vervelende gezondheidsklachten en overgewicht tot gevolg hebben. Raakt de balans helemaal zoek, dan loop je zelfs risico om Diabetes type 2 te krijgen!

Maar voel je niet schuldig als je af en toe kiest voor slechte koolhydraten en geniet er dan bewust van.

10421375_1595807390636993_361370613840436114_n

 

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *