Zuurkool met spek uit de oven

Een lekkere winterse kost, zeker als het buiten donker en koud is. En niet moeilijk te maken.

In plaats van rookworst eten wij er altijd verse worst bij omdat rookworst voornamelijk bestaat uit additieven en smaakstoffen en weinig echt vlees bevat.

Bij deze zuurkool is extra vlees niet eens nodig, er zit al vlees bij door de ontbijtspek.

De zuurkoolstamppot zelf kan je van tevoren al maken (foodpreppen) zodat je op een dag met weinig tijd snel een maaltijd op tafel hebt.

Nodig voor 4 personen:
– 1 kilo kruimige aardappelen;
– 500 gram (biologische) kruidenzuurkool;
– plakken ontbijtspek;
– peper en zeezout.

De stamppot zelf:
Zet een grote pan met water en een beetje zeezout op het vuur. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe deze in de pan en breng het water aan de kook.
Knip een hoekje van het pak zuurkool en knijp het zuur eruit boven de wasbak (hou je juist van het zuur dan hoeft dit niet).
Voeg de zuurkool toe aan de pan met aardappelen en wacht tot ze weer kookt. Zet dan het vuur omlaag en laat ongeveer een kwartier/ 20 minuten koken tot je heel makkelijk met een vork door de aardappels heen prikt.
Giet dan het water af, zet de pan op een onderzetter en stamp de zuurkool en aardappels fijn. Peper naar smaak toevoegen.

Ga je preppen, laat dan de zuurkool afkoelen en bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. Wanneer nodig, haal dan tevoorschijn en ga verder zoals hieronder staat. Let op! De zuurkool is max. 3 dagen te bewaren maar controleer altijd met je neus of het nog goed is.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel de zuurkool in een ovenschaal en bedek de bovenkant met repen ontbijtspek. Zet de schaal  zuurkoolstamppot ongeveer een kwartier in de oven tot de spek knapperig is en de zuurkool warm.

Jus is niet meer nodig omdat het vet en de smaak van de spek tijdens het bakken al in de zuurkool trekken.

Eet smakelijk!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *