Groente – tomatensoep

IMG_20160330_180719Deze maaltijdsoep is een echte vitaminebom.  Hij zit zo vol met groente en toch smaakt hij naar tomatensoep. Zoet met een pittig tintje….

Deze soep maak ik gelijk voor meerdere dagen. Zo kunnen we soep eten als avondmaaltijd of als lunch. Maar de afgekoelde soep kan ook in aparte porties worden ingevroren om op later van te smullen. Ideaal om te maken in het weekend te maken om vervolgens doordeweeks als makkelijke maaltijd te serveren.

Dit recept is goed voor 10 grote kommen.

Nodig: Grote soeppan en staafmixer

Ingrediënten:
– 10 Roma tomaten;
– 2 (rode) uien;
– 4 tenen knoflook;
– 2 stengels bleekselderij;
– 2 winterpenen;
– 1 venkelknol;
– 1 prei;
– 1 rode paprika;
– 500 gram passata (gezeefde tomaten);
– 2 el tijm;
– peper;
– 2 groentebouillon blokjes;
– 1,7 liter water;
– 2 laurierblaadjes;
– 1- 2 tl cayennepeper;
– olijfolie.

Optioneel: soepballetjes/ balletjes gehakt.

Vul de waterkoker en breng het water aan de kook. Snijd de kronen van de tomaten en halveer deze. Leg ze in een schaal en giet het kokende water eroverheen. Laat ze een aantal minuten staan en giet er dan koud water overheen tot het afgekoeld is. De velletjes laten dan vanzelf los.

Giet een scheut olijfolie in de soeppan en snijd de ui en knoflook. Alles kan grof gesneden worden omdat het geheel straks toch glad gemixt wordt.

Fruit de knoflook en ui en begin met het snijden van de overige groente.
Schil de wortels en hak ze grove stukken en voeg ze bij de uien en knoflook.
Halveer de paprika en haal de pitjes eruit. Snijd in grove stukken en laat ook meebakken.
Snijd de venkel, prei en selderij en voeg ook toe. Roer regelmatig zodat alle groente wat zachter wordt.

Breng in de waterkoker 1,7 liter water aan de kook.

Ontvel de tomaten en voeg deze als laatste toe. Bak even mee.

Doe het gekookte water in de pan en breng het geheel aan de kook. Doe de boullion, tijm en laurier in de pan en roer deze erdoor.

Laat de soep ongeveer een kwartiertje koken.

Maak ondertussen de balletjes gehakt en bak ze in een koekenpan.

Pureer met de staafmixer de soep tot een glad geheel. Voeg de passata en cayennepeper toe en roer deze door de soep heen.

Eet smakelijk!

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *